Mastichové krystaly se zpočátku nemusí zdát vhodné ke žvýkání, ale správnou technikou rozžvýkání se z nich dá vytvořit konzistence vhodná ke žvýkání, čímž z nich vytěžíme maximum prospěšných látek. Způsoby jak dosáhnout správné směsi ke žvýkání jsou dva, před každým z nich však doporučujeme napít se čisté vody, aby se smočila ústní dutina a podpořila slinotvorba, což napomůže ke spojování syrových mastichový krystalů do „žvýkačkové“ konzistence vhodné na žvýkání.
1. Způsob – postupné rozžvýkání mastichových krystalů
Pro začátek je nejlepší vzít si tvrdší mastichový krystal a rozžvýkat ho předními zuby, dokud se nevytvoří vláčnější hmota. Když mastichové krystaly žvýkáme hned zadními zuby, tak by hrozilo, že se masticha rozleptá mezi zuby a nedosáhlo by se požadovaného efektu. Když jsou mastichové krystaly rozžvýkané na vláčnější hmotu smíchanou se slinami, tak lze mastichu žvýkat jako klasickou žvýkačku.
2. Způsob – nechat mastichové krystaly pozvolně rozpustit
Druhý způsob dosažení správné „žvýkačkové“ směsi se zakládá na tom, že mastichové krystaly nebudeme v ústech postupně rozžvýkávat, ale necháme je v ústech pozvolna změknout následkem působení slin a tepla úst. Po zvláčnění mastichový krystalů je lze žvýkat jako běžnou žvýkačku.
Co dělat v případě, že je „žvýkačková“ směs příliš tuhá nebo měkká?
V případě, že je mastichová hmota v ústech příliš tuhá, doporučuje se přidat do úst další měkčí kousek mastichy, který postupně zvláční celkovou směs v ústech, případně smíchat tuhé mastichové krystaly v ústech s mastichovou žvýkačkou, což je ideální řešení pro lidi, kteří se chystají vyzkoušet žvýkání mastichových krystalů poprvé. Pokud máme opačný problém – mastichová směs je příliš měkká a lepí se v ústech, doporučuje se přidat do úst tvrdší kousek mastichy, který napomůže k utvoření ideální „žvýkačkové“ směsi.
Pokud jsou všechny mastichové krystaly příliš měkké již v balení, tak by měly být skladovány v chladnějším prostředí. Dokonce je lze na pár hodin umístit i do chladničky.
Co s mastichou po dožvýkání?
Pro vytížení příznivých účinků z mastichy je nutné žvýkat ji alespoň 15-20 minut, avšak klidně se mastichové krystaly mohou žvýkat i déle. Po vyžvýkání lze mastichu klidně vyhodit, protože všechny žádoucí látky již byly z mastichy získány a po spolknutí by žaludek neuměl mastichu v takové podobě strávit, později by byla z těla i tak vyloučena.
Návod na žvýkání mastichy se týká produktu: Mastichové krystaly